Posip za mačke sa esencijom kamilice

Кућни љубимци другачије реагују од људи на етерична уља

Кућни љубимци другачије реагују од људи на етерична уља.
Етерична уља су липофилна, што значи да се апсорбују кроз кожу и мукозне мембране пре него што се преносе у крвоток. Једном када се то догоди, већина људи може метаболисати етерична уља и елиминисати их кроз јетру.
Иако људи могу приметити неке здравствене користи од етеричних уља, исто се не може са сигурношћу рећи за наше кућне љубимце. Мачкама, на пример, недостаје ензим у јетри који помаже у разградњи етеричних уља. У ствари, етерична уља могу изазвати низ неповољних исхода код паса и мачака, у распону од опекотина, гастроинтестиналног тракта ако се прогутају, до респираторног дистреса, па чак и отказивања јетре у озбиљним случајевима.
Такође је важно запамтити да кућни љубимци имају много осетљивији осећај мириса у поређењу са људима, а мириси за које сматрамо да су лагани или свежи могу бити превише нападни за маце и куце.
Који су ризици етеричних уља за кућне љубимце?
Најбоље је избегавати ширење етеричних уља око паса и мачака. Поред излагања удисањем потенцијално токсичним есенцијалним уљима, микрокапљице уља могу се накупити на крзну вашег љубимца. Ово излагање може довести до дермалне апсорпције или евентуалног гутања након што се ваш љубимац среди или лиже.
Ако одлучите да распршите етерична уља у свом дому, препоручује се да то учините на кратко, у простору одвојеном од ваших кућних љубимаца. Поред тога, уверите се да ваш пас или мачка не могу да приступе дифузеру есенцијалног уља - и потенцијално се излажу етеричним уљима у процесу.
Чак и ако се одређена етерична уља продају за кућне љубимце – попут шампона или умирујућих спрејева – увек питајте свог ветеринара о безбедности ових производа пре него што их употребите на свом љубимцу. На пример, једна студија је открила да третмани против бува добијени из биљака који садрже мешавину етеричних уља изазивају нежељене реакције код паса и мачака, док други извештај потврђује потенцијалну токсичност етеричних уља упркос њиховом антимикробном дејству. Увек је добра идеја да проверите етикете на било ком третману или храни која се даје вашим кућним љубимцима, чак и ако су означени као „све природно“, и консултујте се са својим ветеринаром да разјасните све недоумице.

Никада немојте давати етерична уља свом љубимцу без савета и упутстава ветеринара и увек потражите стручни савет пре него што унесете етерична уља у окружење свог љубимца.

Поред тога, обавестите свог ветеринара да ли имате псе, мачке или друге кућне љубимце у истом домаћинству. Одређена етерична уља могу бити токсичнија за псе него за мачке (или обрнуто), и важно је да ваш ветеринар зна пуну причу пре примене третмана.

Ми смо развили D-ATOMIC WHITE CAT посип за мачке (и псе) од дијатомеја који нема додате есенцијална уља, већ додату соду бикарбону, која само одатно оплемењује већ одличан производ. При томе D-ATOMIC WHITE CAT је 100% безбедан.

Natrag na blog